• Startsida
  • / Satsning på trygghet i Messingen

Satsning på trygghet i Messingen

Från och med måndag sker en satsning på ökad trygghet i Messingen vid stationsområdet. Ovälkomna gäster ska mötas av en entrévakt.

Vinterns och vårens incidenter med hot, bråk och droghandel har skapat otrygghet för såväl besökare som anställda och därmed försvårat möjligheten för kommunen att använda Messingen som ett tillgängligt kultur- och aktivitetshus. Kommunledningen har därför beslutat om att förstärka bevakningen av lokalerna och kontrollen av vilka som besöker Messingen.

Vi har förstärkt bemanningen för att öka tryggheten för besökare, personal och elever. Med dessa åtgärder är det vår förhoppning att verksamheterna ska fungera bättre, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Messingen används bland annat som skolbyggnad för Väsby Nya Gymnasium. I samband med skolstarten nästa vecka kommer eleverna informeras om att byggnaden får utökad bevakning under hösten.

En entrévakt får till uppgift att hälsa besökare välkomna och ta reda på syftet med deras vistelse i huset. Till exempel om de ska besöka biblioteket, en konferens eller en konsert, eller om de är elever i någon av kommunens skolor.

Barbro Johansson, tf kultur- och fritidschef, tror att väktaren utgör den auktoritet som kan få ovälkomna gäster att känna sig obekväma i lokalerna.

Jag hoppas att besökare förstår varför dessa frågor kommer att ställas till dem. Vi hoppas att alla besökare med goda avsikter ska känna sig välkomna och trygga med att vi har en person som ser, hör och ingriper mot sådant som inte ska existera i Messingen.

Messingen har öppet alla dagar i veckan och är ett kreativt kunskapscenter för kultur, fritid och utbildning. Byggnaden ligger granne med stationsområdet och innehåller bland annat bibliotek, multihall, kafé, möteslokaler och två gymnasieskolor.

Senast uppdaterad: 30 augusti 2019