• Startsida
  • / Färre vårdnadstvister i domstol efter ökat stöd från kommunen

Färre vårdnadstvister i domstol efter ökat stöd från kommunen

Färre föräldrar drev vårdnadstvister till domstol efter att de fått utökad hjälp av kommunens familjerätt. Det visar en utvärdering av Dialog utan Dom som är ett samarbetsprojekt mellan Upplands Väsby, Sollentuna och Vallentuna.

Bild på familj nere vid en strand.

Foto: Plainpicture. Bilden är copyrightskyddad av Johnér bildbyrå.

Projektet handlar om de barn som är folkbokförda i de tre kommunerna och som har föräldrar som kontaktat kommunen med frågor inför en kommande separation.

Familjerätten, som tillhör de tre kommunerna, har genom samtal med målet att uppnå samarbete mellan föräldrar hittat andra lösningar än att behöva dra in rättslig instans.

Vi kan i våra utvärderingar och analyser se ett trendbrott. Det är troligt att vårt förändrade arbetssätt har påverkat föräldrarnas benägenhet att gå till domstol. Genom nya metoder för information och samarbete har vi hjälpt föräldrar att se andra lösningar i stället, säger Maria Åkersten som är chef för Familjerätten.

Färre vårdnadstvister

Statistik över de vårdnadsärenden som rörde barn i Upplands Väsby, Sollentuna och Vallentuna visar en dramatisk minskning; Antalet ärenden som bereddes till domstol sjönk till 217 barn förra året. Det kan jämföras med 494 barn år 2020.

I stället har den kommunövergripande Familjerätten, med säte i Upplands Väsby, kunnat hjälpa föräldrar till lösningar i samförstånd kring frågor som rör vårdnad, boende och umgänge efter en separation.

Att hitta andra lösningar än domstol är ett sätt att minska den svåra prövning som en separation kan innebära för barn och vuxna. Det här samarbetet har verkligen satt fingret på vad kommuner faktiskt kan hjälpa till med. Vi jobbar förebyggande och kan hjälpa vårdnadshavare att hitta en smidig lösning. Projektets positiva resultat lämnar inte några tvivel om att kommunens fokus på förebyggande arbete är rätt väg framåt, säger socialnämndens ordförande Fredrik Örn (S).

Relevant information

Familjerätten har haft god hjälp av kommunens kontaktcentrum, Väsby Direkt, som i ett tidigt skede kunnat lotsa föräldrar rätt med korrekt och relevant information. Även de ändrade arbetsmetoderna hos enskilda handläggare har haft betydelse.

Vårt mål har än mer handlat om att motivera föräldrar att komma överens, att flytta fokus till vad som fungerar och till att prata om barnet. Det har stärkt det barnrättsliga perspektivet och vi har kunnat stärka fokus på det vi vill uppnå gemensamt. Vi kan dessutom erbjuda en kostnadsfri hjälp medan en process i domstol är kostsam, säger Maria Åkersten.

Fram till 2021 tog Familjerätten emot 800-1 400 telefonsamtal per år. Efter den ökade tillgängligheten via Väsby Direkt besvaras nu mellan 2 500 och 2 800 samtal årligen. Rapporten visar att Väsby Direkt kunnat hantera 25 procent av samtalen på egen hand. Korrekt och relevant information har lett till att den stödsökande inte behövt hjälp av en familjerättssekreterare.

Mer information om Familjerätten Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 25 april 2025